PassportsPlease

כל המידע לטיול הבא שלכם

הצטרפו לניוזלטר שלי

קבלו ראשונים את כל העדכונים על הפוסטים החדשים ועוד מידע בניוזלטר החינמי שלי

חיפוש מלונות

אתר קמפינג מנטל

המדריך המלא לטיול קרוואנים

אז שנים היה לנו חלום לעשות טיול קרוואנים. לא סתם, בסוף החופשת לידה, עם התינוק. כן, קצת משוגע, לא מתאים לכל אחד, אבל בדיעבד החלטה מדהימה וטיול מסוג סופר מיוחד. אם גם לכם זה קורץ (לא חייב עם תינוק, קרוואן בכלל), הכתבה הבאה היא בשבילכם

מה זה קרוואן? יתרונות וחסרונות

קרוואן הוא בעצם סוג של בית על גלגלים שמאפשר לטייל בצורה מתגלגלת ממקום למקום כשכל הציוד עליכם ולחוות את הטבע ממש מקרוב.

היתרונות הגדולים הם בחווית הטבע, בסוג הטיול המיוחד שיכול ליצור חוויה משפחתית יוצאת דופן, בגמישות (עוד נגיע לזה) שמתאפשרת לרוב בסוג טיול כזה, ואני גם אהבתי שיש שירותים צמודים אליכם כל פעם שמגיעים לאנשהו או עומדים לצאת לנסיעה ארוכה 😉

עם זאת, קרוואן לא מתאים לכולם, וצריך לקחת בחשבון שטיול קרוואן דורש לא מעט עבודה של תפעול לאורך הטיול, התנאים הם לא תנאים של מלון והחיים בתוכו צפופים. בין היתר זה דורש לשטוף כלים, לבשל, לרוקן שירותים ועוד.

גם מבחינת מחיר יש תפיסה שקרוואן חוסך בעלויות אך לרוב זה לא כך. נכון שלא משלמים על מלונות אבל צריך לקחת בחשבון שקרוואן עולה משמעותית יותר מאוטו רגיל, צורך יותר דלק (בייחוד בארה"ב) ואתרי הקמפינג גם עולים כסף, אמנם פחות ממלון אך גם זה מצטבר. במדינות יקרות זה יכול לצאת חסכוני כי גם לרוב מבשלים לבד וחוסכים על מסעדות. במדינות זולות לעומת זול זה לרוב יצא יקר יותר מהשכרת רכב ולינה במלונות.

קרוואן

סוגי קרוואנים

הקרוואנים מתחלקים לשני סוגים מרכזיים – קרוואן נגרר (Campervan) וקרוואן Self Contained – בעצם רכב שכולל גם את איזור הנהיגה וגם את המגורים בחלל אחד, נקרא Caravan, Motorhome, RV.

אנחנו שכרנו קרוואן ולא נגרר ובזה המדריך יתמקד. בדיעבד לרוב מי שהגיע לאתרי הקמפינג עם נגרר הם אירופאים שמחזיקים את הקרוואן הנגרר בבית ומסתובבים איתו ברחבי אירופה. עם זאת יש אפשרות לשכור רכב רגיל וקרוואן נגרר. היתרונות של נגרר הם האפשרות להחנות אותו באתר קמפינג ולצאת עם הרכב הקטן לטיולים מסביב וגם בערים, מה שלא נוח בקרוואן. החסרונות שלו לדעתי הם הנהיגה והחניה איתו שעוד יותר קשות מקרוואן רגיל.

קרוואן Self Contained מגיע במגוון גדול של סוגים וגדלים. יש קרוואנים עם מיטה זוגית קבועה מאחור, וכאלו שמצריכים להפוך כל ערב את פינת האוכל למיטה. יש קרוואנים עם מיטה מעל איזור הנהג, ויש שמכילים כמה מיטות שונות ואפילו מיטות קומותיים. חלק מהקרוואנים כוללים שירותים ומקלחת ויש כאלו שלא. מעבר לכך ברוב הקרוואנים תמצאו גז לבישול, כיור, מקרר ומקפיא. תהיה פינת אוכל עם שולחן וכיסאות והרבה ארונות וחללים לאחסון.

מטבח בקרוואן

גודל הקרוואן

מצד אחד צריך לזכור שהחלל בתוך הקרוואן צפוף ולכן עדיף לקחת גודל קצת גדול יותר ממה שמספיק בדיוק להרכב שלכם. אנחנו היינו זוג עם תינוק ובקרוואן שלנו הייתה מיטה זוגית קבועה מאחור ועוד מיטה זוגית שיורדת למטה על איזור פינת האוכל (בה לא השתמשנו). זה לא פשוט להיות משפחה שלמה בחלל כזה קטן אז כדאי שיהיה קצת ספייר של מקום.

מצד שני, ככל שהקרוואן גדול יותר כך יותר קשה לנהוג בו ובעיקר יש עליו יותר הגבלות מבחינת כבישים, מנהרות וחניה. מסיבה זו לא כדאי להגזים ולקחת קרוואן ענק גם אם הוא לא תמיד יקר יותר, פשוט כי זה יגביל אתכגם לאורך הטיול.

אני ממליצה על קרוואן עם מיטה זוגית קבועה מאחור כי לדעתנו זה מאד מקל וחוסך זמן במקום להרכיב כל הזמן מיטה מפינת האוכל. בנוסף זה יוצר קצת יותר מרחב ויותר נגיש במהלך היום.

כשבוחרים קרוואן חשוב להסתכל על המפרט הפנימי שלו. גם לקרוואנים באותו אורך עם אותה כמות מיטות יש צורות שונות, מיטות יחיד או מיטה זוגית, מיקום וסידור וכו'. אנחנו לקחנו קרוואן עם מיטה זוגית באמצע כך שמשני הצדדים יש שידות ומעט מרחב לעבור.

המיטה שלנו בקרוואן
מיטה זוגית קבועה בקרוואן עם שידות וארונות אחסון

נהיגה, חניה והגבלות נהיגה עם קרוואן

נהיגה

נהיגה בקרוואן היא סוג של נהיגה באוטובוס, בגדול הרכב הוא רכב וזה דומה לנהיגה רגילה אבל צריך לקחת בחשבון את האורך שלכם, בייחוד בפניות, את הרוחב שלכם במעברים צרים (ולשים לב למראות!) ואת הגובה שלכם בשביל מנהרות וחניונים. במערב אירופה בגדול כל המנהרות הן באיזור של 4 מטר שזה הרבה מעל קרוואן ומאפשר מעבר גם למשאיות. אם משאית עוברת – גם אתם עוברים. הקרוואן שלנו היה בגובה של 3 מטר אז צריך לשים לב בעיקר בחניונים – אי אפשר להיכנס בכלל לחניונים תת קרקעים שם מגבלות הגובה הן לרוב 2 מטר וקצת.

רוורס

שימו לב בעיקר לנסיעה ברוורס. בקרוואנים ללא גלאי ממש חובה שאחד הנוסעים יצא לכוון את הנהג כי לא רואים מה קורה מאחור וקשה להיות מודעים לאורך שאתם סוחבים איתכם. בקרוואן שלנו היה גלאי רוורס עם מצלמה, אז יכלנו לעשות רוורסים מרווחים בלי להתאמץ, אבל במקומות צפופים עדיין היה צורך לצאת לכוון.

חניה

חשוב מאד להסתכל תמיד על שלטים של חניה כשנוהגים בקרוואן. באירופה יש המון קרוואנים ולכן כמעט כל חניון באתר טבע או אטרקציה יכיל שלטים שמכוונים קרוואנים איפה לחנות ובעיקר איפה לא. שימו לב טוב מאד לשלטים שמסמלים שאין חניה או מעבר לקרוואנים – יש להם סיבה. כמה ימים של כניסה מקומות לא מתאימים שהיה קשה לצאת מהם ועוררו את זעם המקומיים גרמו לנו להתחיל לעקוב אחרי השלטים. טיפ – תמיד החנייה של הקרוואנים תהיה המרוחקת יותר, או הנמוכה במיטה ויש אפשרות לחנות גם למעלה – לפני שאתם שועטים קדימה, תעצרו ותבדקו אם אפשר להמשיך.

במקומות שאין חניה ייעודית לקרוואן – אם זה בטבע פשוט תצמדו לצד ותנסו כמה שפחות להפריע, אם זה במקומות כמו סופר ניסינו לחנות בחניות הכי קיצוניות כדי לא לחסום את המעבר. אם מאד ריק אפשר לחנות לרוחב אבל זה חוסם לרוב 3 חניות אז לא לעשות את זה במקום עמוס…

קרוואן בעיירה צפופה
חווית נהיגה בעיירות אירופאיות צרות ולא מתאימות לקרוואן

ביטוחים ורישיון לקרוואן

כמעט כל סוגי הקרוואנים אפשריים לנהיגה עם רישיון B רגיל. רק קרוואנים גדולים במיוחד ידרשו רישיון נהיגה אחר.

השכרת הקרוואן תכלול לרוב ביטוח מסוים כמו בהשכרת רכב. בכל השכרת רכב בכלל ובקרוואן בפרט חשוב מאד להוסיף ביטוח ביטול השתתפות עצמית. ההשתפות העצמית יכולה להיות מאד גדולה ובקרוואן קשה שלא לעשות שוב נזק בהתחשב בגודל הרכב ושגם כל איזור המגורים כלול בסיפור.

 

יש הבדלים בין סוגי הביטוחים המוצעים במדינות השונות:

ארה"ב – בד"כ השכרת קרוואן בארה"ב תכלול אפשרות ביטוח ביטול השתתפות עצמית מלא בתוספת תשלום יומי. זה מאד מייקר אבל שווה כל עוד ההשכרה לא מאד ארוכה. אם משכירים למספר חודשים העלות היומית יכולה כבכר להגיע לאותו סכום של ההשתפות העצמית ואז לא משתלם לרכוש את הביטוח.

בבריטניה ואירלנד לרוב תהיה אפשרות להקטין את ההשתפות העצמית בתוספת תשלום אבל לא לבטל אותה לגמרי.

באירופה בד"כ אין אפשרות בכלל לבטל את ההשתפות העצמית (וכך היה בטיול שלנו). במקרה הזה כדאי שתדעו שחברות ביטוח הנסיעות הישראליות מציעות לרוב אפשרות של תוספת ביטול השתתפות עצמית בהשכרות רכב וקרוואן – הראל, פספורטקארד והפניקס הציעו את האפשרות הזו כשאנחנו השכרנו.

נחים בקמפינג
מבלים בקרוואן

מה כוללת ההשכרה

כשמשכירים קרוואן יש חבילת בסיס שמשתנה ממדינה למדינה בד"כ ויש מגוון תוספות. ביארופה לרוב השכרת הקרוואן מגיעה עם קילומטרים ללא הגבלה ואילו בארה"ב היא מגיעה לרוב עם 0 מיילים ודורשת לקנות חבילות מיילים. בנוסף, לכל קרוואן צריך לשלם דמי הכנה של הקרוואן שהם לרוב לא זולים במיוחד אבל הם חלק קבוע בהשכרה.

תוספות אפשריות:

ערכת פיקניק – שולחן פיקניק וכיסאות בהתאם לכמות האנשים. לדעתי מאד מומלץ להוסיף, זה חשוב כשחונים בקמפינג ולא בדיוק נביא שולחן מתקפל מהארץ…

ערכה אישית – ערכה של מצעים ומגבות לכל אחד. צריך לזכור שהקרוואן מגיע עם מזרון לרוב ללא מצעים, כריות או מגבות. בחלק מהחברות יכללו ערכה אישית בהזמנה ובחלק היא תהיה אפשרית בתוספת תשלום. אנחנו הוספנו מכיוון שאמנם אפשר להביא סדינים וכו' מהארץ אבל כריות כבר נידרש לקנות שם וכל זה גם ככה תופס הרבה מקום. ככה מקבלים את הקרוואן מוכן עם מיטה מוצעת מראש.

ערכת בישול – ערכה של כלי אוכל, מחבתות, סירים, קרש חיתוך ועוד על מנת לבשל. די חובה להוסיף אותה כי שוב, לא תתחילו לקנות קולקציה שלמה של כלי אוכל ביעד ובטח לא נביא סירים ומחבתות במזוודה… 😉

דמי ניקיון – לרוב, צריך להחזיר את הקרוואן נקי לחלוטין או לשלם מראש דמי ניקיון כדי שינקו עבורכם. אני התלבטתי אם לחסוך את דמי הניקיון אבל החברה שלנו הציעה 50% הנחה אם רוכשים אותם מראש אז קנינו. בדיעבד, מזל מזל שקנינו! אתם לא מבינים מה דרוש כדי לנקות את הקרוואן לרמה שמקבלים אותו – זה בית שלם וצפוף, צריך לשאוב את כל השטיחונים, לעשות חלונות, לקרצף את כל המשטחים ועוד. עם ציוד הניקיון שתקבלו בקרוואן זה פשוט בלתי אפשרי, מה גם שזה יקח כל היום..

הסעות – שימו לב שבד"כ חברות השכרת קרוואנים לא נמצאות בשדה התעופה כמו השכרות רכבים רגילות, אלא מרוחקות לפעמים גם שעה נסיעה מהשדה. בחלק מההשכרות החבילה תכלול הסעות אלוך וחזור משדה התעופה ובחלק תידרש לכך תוספת תשלום. ניתן להוסיף אותה או להגיע עצמאית.

יש מגוון תוספות אפשריות נוספות כמו כיסא תינוק או בוסטר, צמיגי שלג לחורף, GPS, קבלה מוקדמת או החזרה מאוחרת ועוד.

חונים באתר קמפינג
נהנים בחוץ עם ציוד הפיקניק שהשכרנו עם הקרוואן

עלויות

עיקר העלות של טיול כזה היא הקרוואן. המחירים מאד תלויים בסוג הקרוואן, הגודל, העונה ועוד. לרוב המחירים של השכרת קרוואן נעים בין 100-150 יורו ליום. לזה צריך להוסיף תוספות שונות שמצוינות מעלה, לכל אחת המחיר שלה. מומלץ מאד להוסיף גם ביטוח ביטול השתתפות עצמית.

בנוסף לעלות הקרוואן קחו בחשבון שהלינה איננה בחינםברוב המקרים – יש מדינות שאפשר לישון בהן בכל מקום ואז אפשר לישון גם בחינם, או אתרים מסוימים שהם אתרי טבע בלי שום תשתית ובהם גם אפשקר לישון בחינם. במידה ולנים באתר קמפינג מסודר (גם אם ישנים בחינם צריך אחת לכמה ימים להגיע לאתר מסודר כדי לתפעל את הקרוואן) העלות תלויה ברמת האתר ובמדינה. אנחנו שילמנו לרוב סביב 30-40 יורו ללילה לחלקה.

החיסכון בטיול מסוג זה הוא מעט במלונות (אך שוב, יש גם עלות מסוימת ללינה) ובעיקר באוכל. בטיול קרוואן לרוב מבשלים יותר ואוכלים פחות במסעדות. בסופו של יום מדובר בטיול לא זול וזה משהו שצריך לקחת בחשבון.

תפעול הקרוואן

אז טיול קרוואן כולל גם חלק חשוב של תפעול אחת ליום/כמה ימים:

חיבור לחשמל – במידה ולנים באתר קמפינג עם נקודת חשמל מחברים את הקרוואן לחשמל בכל פעם שחונים ומנתקים ברגע שיוצאים עם הקרוואן מהאתר. תהליך החיבור הוא די פשוט ונראה בגדול כמו לחבר כבל מטען לאייפון אבל ענק.

מילוי מים – אחת לכמה ימים (תלוי בכמה מים אתם משתמשים) תצטרכו למלא את מיכל המים של הקרוואן. המילוי אפשרי בכל אתרי הקמפינג באיזורים ייעודים לכך (לפעמים בעמדה עצמה שאתם ישנים בה ולפעמים באיזור מרוכז בקמפינג). המים הנקיים משמשים לשירותים, מקלחת, בישול, שטיפת כלים ושתייה במידה ואתם במדינות שאפשר לשתות מהברז כמו מערב אירופה.

ריקון מים אפורים – מים אפורים הם כל המים המשומשים בקרוואן מלבד השירותים. את המים האפורים יש לרוקן כל פעם שנדלקת נורת אזהרה שמסמנת שהמיכל כמעט מלא. במידה ומתקלחים בתוך הקרוואן תצטרכו לרוקן את המיכל בתדירות גבוהה יותר. במידה ולא, תצטרכו לרוקן לרוב אחת לכמה ימים. הריקון הוא מאד פשוט ודורש לעמוד עם הקרוואן מעל נקודת ניקוז מתאימה באתר הקמפינג או באיזורים ייעודיים אחרים ופתיחת צינור שמשחרר את כל המיכל לתוך הניקוז. שימו לב שאתם מרוקנים את המיכל הנכון – בפעם הראשונה שניסינו לרוקן את המים האפורים גילינו שרוקנו את כל המים הנקיים שהרגע מילאנו D-:

ריקון שירותים – השירותים בקרוואן הם כימיים ומכילים מיכל קטן מתחת לאסלה שמרכז את השפכים של השירותים. אחת לכמה ימים צריך לרוקן את המיכל (גם שם יש נורת אזהרה) למקום ייעודי. לפעמים יש הפרדה בין ריקון שירותים לריקון מים אפורים ולפעמים אין, תלוי במדינה. באירופה כמעט תמיד היה איזור ייעודי לריקון שירותים כימיים. לאחר ריקון המיכל שופכים לתוכו חומר כימי שמקבלים בהשכרה ששומר על הריח מסביב כך שלא מריחים את תכולת המיכל כשאתם בקרוואן.

אתר קמפינג

קבלת הקרוואן והצטיידות לדרך

כדאי לדעת שהליך השכרת הקרוואן ארוך משמעותית מהשכרת רכב רגיל. מעבר לחתימה על מסמכים וצילום רישיונות כמו ברכב רגיל, כאן יש חלק שלם של הדרכה על הקרוואן. במהלך ההדרכה תקבלו הסברים על הנהיגה, תפעול הקרוואן ואיזור המגורים. ההדרכה מאד מקיפה על כל חלקי הקרוואן שצריך להכיר מבפנים ומבחוץ. בתוך הקרוואן יש גם לוח מכוונים שנותן מידע על מצב מיכלי המים הנקיים והמלוכלכים, החשמל ועוד. גם את זה תלמדו בהדרכה. כל הליך ההשכרה לוקח בערך שעתיים.

לאחר מכן כדאי לנסוע לסופר גדול ולהצטייד במצרכים ובכל הכלים וציוד הניקיון שתצטרכו למשך הטיול.

שלב נוסף ביום הראשון הוא פריקת כל הציוד שהבאתם לתוך הקרוואן. בקרוואן לא מעט ארונות אחסון אליהם תוכלו להעביר את כל הציוד שלכם – בגדים, נעליים, כלי רחצה וכו'. כדאי לפרוק את המזוודות לגמרי או לפחות כמעט לגמרי כי אחר כך מאחסנים אותן בתא האחסון שהגישה אליו מחוץ לקרוואן ולא נוח לשלוף אותן יותר מדי.

אני ממליצה לא לתכנן כלום ביום של איסוף הקרוואן מלבד נסיעה לאתר קמפינג. תצטרכו את השעות של האיסוף עצמו כולל ההדרכה, ההצטיידות לדרך ופריקת הציוד. תוסיפו לזה נסיעה לאתר קמפינג והיום יוצא עמוס ומעייף.

אתר קמפינג
חונים ללילה על רקע ההרים

חניוני לילה לקרוואנים

בחלק מהמדינות מותר ללון בקרוואן בכל מקום שלא רשום בו איסור מפורש, ובחלק אסור ללון באף מקום מלבד אתרי קמפינג רשמיים. בגדול יש שתי אפשרויות מרכזיות ללינה כשמטיילים בקרוואן – אתרי קמפינג או חניות יבשות.

חניה יבשה – חניית לילה בשטח פתוח בטבע או באתר קמפינג רשמי אך שאינו כולל חיבור לחשמל ומים נקראת חניה יבשה. לרוב חניות מסוג זה יהיו בחינם או בעלות נמוכה מאד. היתרון שלהן הוא המיקומים ממש בלב הטבע שיכולים להיות על נופים מדהימים, החיסרון הוא חוסר ה-Facilities כגון חיבור לחשמל ומים, שירותים ומקלחות באתר ועוד. בגדול אם רוצים לחנות בחניה יבשה צריך להגיע אחת לכמה ימים לאתרים של מילוי מים וריקון מים אפורים ושירותים, או לחנות באתר קמפינג רשמי אחת לכמה לילות.

חניון ללא חשמל – כאשר חונים באתר ללא חשמל המקרר עדיין ימשיך לפעול (לרוב פועל על מיכל גז נפרד במידה ולא חיברתם את הקרוואן לחשמל. האורות והשקעים למטענים לא יפעלו אלא רק אם הרכב מונע או הפעלתם גנרטור. רכב מונע רלוונטי רק לזמן הנהיגה בו תוכלו להטעין פלאפונים וכו'. גנרטור קיים בכל מההשכרות (בעיקר נתקלתי בארה"ב) אך עושה הרבה רעש ולרוב משעה מסוימת אסור להפעיל אותו.

אתר קמפינג – אתרי הקמפינג הם רבים ומשתנים במה שמציעים ממדינה למדינה ומאתר לאתר. חלק מהאתרים כוללים חיבור לחשמל ומים בלבד או עם שירותים ומקלחות משותפים, ואחרים כוללים איזורי משחק לילדים, בריכות ואפילו פעילויות. מן הסתם מחיר האתרים משתנה בהתאם למיקום שלהם ובעיקר למתקנים שהם מציעים.

מחירי אתרי הקמפינג נעים בין כמה עשרות שקלים ללילה ועד לכמה מאות. המחיר לרוב תלוי בהרכב של הקבוצה ובגודל הקרוואן.

יש גם הבדל בין המדינות – בניו זילנד למשל רוב אתרי הקמפינג כוללים מטבח משותף שמאפשר לבשל במקום מרווח ולהכיר מטיילים אחרים. הם גם כוללים לפעמים גריל גז שאפשר להשתמש בו בעלות קטנה. אנחנו מאד אהבנו את הקונספט הזה שמאפשר לבשל יותר בנוחות, להתחבר עם אנשים אחרים וגם לעשות על האש מדי פעם בלי להיסחב עם מנגל וציוד. באירופה לעומת זאת לא נתקלנו בשום אתר קמפינג שכלל מטבח משותף והמקובלות היא לבשל בתוך הקרוואן. כן ברוב האתרים יש איזור ייעודי לשטיפת כלים שבו משמעותית יותר נוח לשטוף מאשר בכיור הקטן של הקרוואן.

בריכות בקמפינג
בריכות מחוממות ומתקני ילדים באתר קמפינג באוסטריה

מתי מומלץ לנסוע לטיול קרוואנים

נושא העונות כמובן משתנה ממדינה למדינה, אבל יש חסרונות די בולטים לטיול קרוואן בשיא העונה – בארה"ב כל אתרי הקמפינג המבוקשים נתפסים לחלוטין וצריך להזמין ממש כשנפתחים (לפעמים בין חצי שנה לשנה מראש), או שחלקם על בסיס מי שמגיע ראשון, מה שיוצר לחץ על הבוקר ואי וודאות. יש לא מעט אתרים כך שבהרבה איזורים אפשר להסתדר באתרי קמפינג אחרים, לרוב פרטיים, שיכולים להיות יקרים יותר ועם פחות נוף אך גם להם היתרונות שלהם. בנוסף לכך, הקרוואנים עצמם נתפסים מאד מהר בארה"ב וכדאי להיערך ולהזמין המון (המון) זמן מראש, גם כדי לחסוך במחיר וגם כדי לשריין את הקרוואן הספציפי שאתם רוצים.

באירופה לרוב תמצאו קרוואנים למרות שגם כדאי להזמין מראש, אבל הבעיה העיקרית לדעתי היא באתרי הקמפינג. בעונת השיא רוב האתרים מתמלאים וקשה לבוא בספונטניות. בנוסף, לרוב האתרים יש מינימום לילות מוגזם (לפעמים בין 5-7 לילות) שמתאים לאירופאים שנסעו ממדינה קרובה לנוח קצת שבוע באיזה קמפינג על שפת האגם. פחות מתאים למי שטס במיוחד כדי להסתובב כל יום עם הקרוואן ולטייל בין מקומות.

כשאנחנו טיילנו קצת לפני העונה (תחילת מאי) היה ריק וכל יום התקשרנו לראות שיש מקום לפני ההגעה. זה איפשר ספונטניות וגמישות וגם הגעה ללילה אחד בלבד. מה שכן, ראינו את ההבדל אפילו מתחילת הטיול לסופו – בתחילת מאי הקמפינגים היו ריקים, ובסוף מאי כבר היו מקומות בודדים באתרים, או מקום רק ללילה אבל שני לילות כבר לא.

בעיה נוספת בשיא העונה היא חניה – וזאת בעיה משמעותית עם קרוואן. בארה"ב יש פארקים שמגבילים לגמרי כניסת קרוואן בגלל זה וצריך לקחת שאטלים או שיש מעט חניות וצריך לתפוס מקום ממש מוקדם בבוקר. באירופה גם היו לא מעט מקומות שהייתה בהם חניה רק בגלל העונה ובקושי יש אפשרויות לקרוואן (לא באטרקציות גדולות לרוב אבל כן באתרי טבע לפעמים או אפילו רכבל פה ושם) או חניות שאסור לחנות בהן אבל מחוץ לעונה זה לא נורא ובעונה פשוט בלתי אפשרי.

מכל הסיבות שציינתי אני ממליצה על טיול קרוואנים מחוץ לעונות השיא, באביב או בסתיו. זה כן יותר סיכון מבחינת מזג האוויר וחלק מהמקומות יכולים להיות סגורים אבל זה מאד מקל על העומס, הנהיגה, החניה ומקומות הלינה באתרי הקמפינג.


מושגים שכדאי להכיר בעולם הקרוואנים

מים אפורים – כל המים המשומשים של הקרוואן מלבד מי השירותים – מיכל המים האפורים מרכז לתוכו את המים מהמקלחת, שטיפת הכלים, שטיפת ידיים וכו'.

Campground – אתר קמפינג לאוהלים או קרוואנים.

Campsite/Site/Pitch – החלקה שלכם לקרוואן. לרוב כוללת מקום לקרוואן עצמו ואיזור קטן צמוד בו אפשר לפתוח גגון ולשים כיסאות, שולחן וכו'.

חניה יבשה – חניית לילה ללא חיבור לחשמל ומים.

Full Hookup – חלקה שמכילה את כל סוגי החיבורים – חיבור לחשמל, חיבור למים וביוב. לרוב זמינים יותר בארה"ב ועולים יותר. באירופה לרוב יהיה חיבור לחשמל ומים אך ללא ביוב.

Dump station – עמדה ייעודית לריקון הביוב.

נוסעים קצת לפני העונה - זוכים לשאריות שלג

ציוד מומלץ לטיול קרוואנים

כפפות חד פעמיות – מומלץ מאד להביא איתכם חבילה עבור ריקון השירותים.

כפכפים למקלחות והשירותים באתרי הקמפינג.

מחצלת / שמיכה גדולה – בייחוד עם תינוקות או ילדים נוח שיש גם שמיכה לפרוס בנוסף לשולחן וכיסאות פיקניק.

שקיות + שק כביסה

מטליות ניקוי – לדוגמא ניקול, מאד נוח לניקוי המשטחים.

תבלינים לבישול – הבאנו תבלינים שאנחנו משתמשים הרבה בשקיות סגורות מהארץ.

בנוסף כדאי לקנות ביעד – נייר טואלט, נייר סופג, סקוץ' אם לא קיבלתם בערכת הבישול, נוזל כלים, נוזל כביסה, סבון ידיים.

אהבתם את הפוסט? יש לכם מה לשתף? אשמח לשמוע בתגובות!

לעוד עדכונים, תמונות מיוחדות ופוסטים חדשים מוזמנים לעקוב אחרי הבלוג גם באינסטגרם ובפייסבוק

10 תגובות

  1. מקיף, נהדר ומאוד יעיל!
    הייתי מוסיפה ממש בקטנה:
    1. באירופה לא עומדים עם רכב מותנע שלא בזמן נסיעה. כשלא נוסעים במזג אויר מפרגן- יש לקחת בחשבון שבזמני החנייה אתם בלי מזגן וזו זוועה אמיתית.
    2. פקקים לכיורים ולביוב של המקלחת- במידה ולא תשתמשו בהם ( זו חלק מהערכה של הקרוואן) – תסבלו מעליית ריחות של המים האפורים בזמן נסיעה וזה מריח כמו ביוב , כאילו מישהו מפליץ באוטו.
    3. אתרי קמפינג- החל מהשעה 22:00- שקט מוחלט. אנחנו ישראלים ורגילים להתנהלות שונה, אבל יש לכבד.
    4. כשלוקחים וכשמזדכים על הקרוואנים יש לעבור במדויק על כל הרכב, כל שריטה, כל פגיעה ולסמן על מנת שלא לקבל חיוב על מה שהיה לפני ששכרתם
    היו עוד כמה דברים, לא זוכרת כרגע, אבל חווייה בלתי נשכחת

  2. תודה רבה עבור תיאור ממצא , מרחיב ידע ומלמד ביחס לנושא השכרת קראוון מה שנראה לעיתים פשוט אך קריאת הפוסט ששלחת הבהיר לי את המורכבות לצד הכדאיות
    תודה

  3. יואו איזה פוסט מושקע ומעולה. לא שחשבתי אי פעם לעשות טיול קראוונים ועדיין נהניתי לקרוא ולהשכיל. אלופה.

  4. איזה יופי של פוסט, יש לנו המון ניסיון בהשכרה בארהב ובאירופה, כולל נסיעה לאחרונה בתחילת ספטמבר האחרון.
    תקופה מופלאה לנסיעה, מזג אויר נהדר, ורוב החניונים עדיין פתוחים.
    בפעם הזו שכרנו דרך קבוצת "תבל קרוואנים" ,)אין לי כל קשר אליהם( אבל החוויה לשכור דרכם היתה מושלמת, מקבלים קרוואן מדוגם, הכל כלול, ולא יקר יותר. וגם עזרו בטיסות. הם יושבים בפראג,אבל מאפשרים השכרה לכיוון אחד, יש להם חניון מקסים על הנהר שניתן לשהות בו חינם לילה אחד, ניצלנו אותו ללילה אחרון.
    ולא פחות חשוב, הקרוואן עם גיר אוטומטי, מה שממש שידרג את הנסיעה.
    ממש מחכה לנסיעה הבאה.

    1. תודה רבה! וואו קרוואן עם גיר אוטומטי באירופה זה מדהים! לא ראינו בכלל אפשרויות כאלה. וכנל לגבי השכרה לכיוון אחד, תודה על הטיפ! נבדוק אותם בפעם הבאה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תוכן עניינים

הצטרפו לניוזלטר של PassportsPlease

הצטרפו לניוזלטר החינמי שלי לקבלת עדכונים על פוסטים חדשים והטבות נוספות