קרוז הוא בעצם שייט באוניית פאר שכוללת לינה, אוכל ופעילויות ועוצרת ביעדים שונים בהתאם למסלול אותו בחרתם. זאת חופשה מסוג אחר, מאד מפנקת, עם המון אוכל, הווי ובידור ובעיקר נוחות (הכל על הספינה ולא צריך להתאמץ יותר מדי). בעבר זה היה נחשב לחופשה לעשירים בלבד אבל רבים לא יודעים שקרוז זאת אחת החופשות המשתלמות! התמורה שמקבלים ביחס למחיר היא לרוב מאד שווה, ובקריביים המחירים בכלל זולים ומפתיעים. את השייט אפשר לקחת כמעט מכל העולם – יעדים באירופה, איזור הקאריביים ואפילו אוסטרליה וניו זילנד.
בכתבה הבאה ארכז לכם את כל מה שצריך לדעת כדי לצאת לקרוז מוצלח. אני אישית התמקדתי בשייט לאיים הקריביים ובאוניות של Royal Caribbean אבל רוב הטיפים רלוונטיים לכל החברות וכל היעדים.
אורך ויעדי ההפלגות
ההפלגות נעות בין 2 לילות ועד אפילו מעל שבועיים. בהפלגות הקצרות של 2-3 לילות תוכלו להגיע בעיקר לקפיצות של סופ"ש באיי הבאהמס. באיזור ה – 5 לילות אפשר לבקר ביעדים שונים בקאריביים (לרוב 2 יעדים או 3) ובאסיה. הפלגות של 6-8 לילות הן מאד מגוונות ולדעתי הזמן האידיאלי להפלגה. כאן תוכלו להגיע לקאריביים, לנמלים רבים באירופה או לצאת מאוסטרליה או ניו זילנד ליעדים באוקיינוס השקט. ההפלגות הארוכות במיוחד של שבועיים יביאו אתכם ליעדים מיוחדים כמו אלסקה, הוואי והפלגות טרנס אטלנטיות בין ארה״ב לאירופה.
חברות הפלגה
יש כמה חברות הפלגה מרכזיות בעולם שיוצאות לקרוזים יחסית דומים ממגוון יעדים:
Royal Caribbean – החברה אולי הכי מפורסמת בתחום עם אוניות מפנקות עם המון אטרקציות ושנים רבות של ניסיון בתחום.
Carnival – החברה שממתגת את עצמה כהכי טובה למשפחות. יש כאן הרבה השקעה במועדוני ילדים ובני נוער ובפעילויות מתאימות. בנוסף, המחירים קצת יותר טובים מאשר ב – Royal Caribbean.
NCL – חברת נורוויגיאן המפורסמת גם היא נחשבת טובה מאד בבידור על הספינה.
Disney Cruise Line – אוניות פאר של דיסני מושקעות ומתאימות מאד לילדים אך השייט בהן יקר יותר מבשאר החברות.
מסלולי שייט בקאריביים
הקאריביים המערביים – המסלול הכי מוכר ונפוץ בשיט לקאריביים – מתאים גם להפלגות קצרות וגם לארוכות. היעדים כאן הם בעיקר איזורים במקסיקו, ג'מייקה, איי קיימן, בליז, הונדורס וגוואטמלה. תמצאו כאן הרבה אטרקציות לכל המשפחה, חופים וספורט ימי.
הקאריביים המזרחיים – הקאריביים המזרחיים נחשבים ליעדים רגועים יותר, עם יותר תרבות ופחות אטרקציות וכוללים בעיקר את St. Kittes, פוארטו ריקו, סנט מרטין, Santa Lucia ואיי הבתולה.
הקאריביים הדרומיים – יעדים אלו הם רחוקים יותר ונחשבים לאקזוטים ביותר מכל הקאריביים. ההפלגות לכאן יוצאות בעיקר מפוארטו ריקו שמקרבת אתכם לאיזור האיים האלו שכוללים את ארובה, קורסאו, בונייר, ברבדוס והרפובליקה הדומיניקנית.
אנחנו בחרנו להפליג מפוארטו ריקו לקאריביים הדרומיים בגלל כמה יתרונות בולטים:
- היעדים נחשבים יפים והכי מיוחדים באיזור.
- האיים האלו נחשבים מחוץ לעונת ההוריקנים, מה שמאד משמעותי באיזור ספטמבר אוקטובר.
- בקרוז מפוארטו ריקו מספיקים יותר יעדים – לרוב בקרוז של 7 לילות בחברת רויאל קאריביין מספיקים 3 יעדים ואילו מפוארטו ריקו עקב הקרבה לאיים הדרומיים האוניה עוצרת ב – 4 יעדים באותה כמות זמן. כמו כן האוניה עוצרת עצירות ארוכות יותר כי המרחקים שהיא צריכה לעבור בין לבין קצרים יותר.
- המחירים לרוב זולים יותר מפוארטו ריקו מאשר מהנמלים הראשיים כמו מיאמי.
- אם תגיעו לפוארטו ריקו תוכלו גם להינות לפני או אחרי הקרוז מהאי המדהים הזה (תוכלו לקרוא מדריך שלם על פוארטו ריקו בפוסט הבא שלי).
אוניות וסוגי חדרים
לכל חברה יש צי שלם של אוניות ברמות שונות. בהתאם ליעד שתבחרו יהיה לכם היצע מסוים של אוניות, כאשר לרוב הכי גדולות וחדשות יצאו מיעדים מרכזיים כמו מיאמי ואילו ביעדים צדדים יותר תמצאו פחות סוגי אוניות ולרוב את הישנות יותר. ככל שהאוניה חדשה וגדולה יותר יש בה יותר פעילויות ולרוב היא יותר מפוארת, אך מצד שני זה מאד מייקר את השיט ולעיתים אורחים מרגישים שאוניב גדולה מאד היא עמוסה מדי ומלאת תורים.
אם תצאו מנמל ראשי כמו מיאמי תוכלו לבחור את אותו הקרוז באוניות שונות אך המחירים לעיתים אפילו מכפילים את עצמם כשבוחרים באוניה הכי חדשה, אז כדאי להחליט מה חשוב לכם כשאתם באים להזמין – היעדים, האוניה או המחיר וליצור שילוב שמתאים לכם בין הפרמטרים.
סוגי חדרים – ברוב החברות יש בערך אותם סוגי חדרים כאשר הכי זול הוא חדר פנימי ללא חלון, לאחר מכן חדר עם חלון, מעל אפשר לבחור חדר עם מרפסת ובסוף סוויטות משפחתיות גדולות. אני כן ממליצה על חלון כי זה פחות קלסטרופובי ולרוב החדר מרווח יותר בקטגוריה של החלון אבל מעבר לכך לדעתי חבל לשלם. אם אתם משפחה שלמה ורוצים חדר אחד זה משהו אחר אבל לזוג שבעיקר מסתובב בספינה עצמה ופחות בחדר חלון בהחלט עושה את העבודה.
שימו לב שחדר במרכז הספינה נחשב פחות מטלטל מבחינת הגלים מאשר בקצוות אז כדאי לנסות לכוון לשם. בנוסף באוניות של Royal Caribbean כמעט כל האטרקציות נמצאות בצד האחורי של הספינה ולא ניתן כמעט באף קומה לעבור בין הצדדים, כך שכדאי לשים לב שתקבלו חדר בצד האחורי ולא בצד הקדמי, זה יחסוך לכם מלא מעקפים בספינה.
אז מה מחכה לכם על הספינה של Royal Caribbean?
בכל ספינה יש אטרקציות שונות והופעות שונות כשבספינות הגדולות יותר יש את רוב הדברים ובקטנות יש 2-3 אטרקציות גדולות בנוסף לבריכות, ג'קוזי וכו':
אטרקציות כלולות במחיר – בריכות, ג׳קוזי, קיר טיפוס, מתקן גלידת גלים, מגלשות מים, חדר בריחה, לייזר טאג, מגלשות ללא מים, החלקה על הקרח, מכוניות מתנגשות, אומגה, בריכת ילדים.
אטרקציות בתשלום נוסף – קזינו, אולם מכונות משחקי וידאו (Arcade), סדנאות בישול וטעימות יין, סיור מאחורי הקלעים של הספינה, מסעדות שף.
הופעות – מופע החלקה על הקרח, מופע אקרובטיקה, מופעי מחזמר, מופע קפיצות למים, סטנדאפ, שעשועון זוגות, תחרות בקבוצות ועוד.
בסוף כל יום תקבלו לחדר לו״ז עם הפעילויות של מחר ותמצאו שם בנוסף לכל אלו גם חידונים לאורך היום (זכינו מקום שני בשעשועון FRIENDS) סדנאות קטנות כמו קיפול מגבות או מפיות, מכירות פומביות (במחירים מוגזמים), תחרויות הזויות כמו Belly Flop (קפיצה למים על הבטן של אנשים לא רזים בלשון המעטה…) ועוד.
מה כלול ומה לא כלול במחיר?
רוב הדברים כלולים בחבילה של השייט כך שתגיעו לחופשה מפנקת במיוחד, אך חשוב לקחת בחשבון שמה שלא כלול לרוב מאד יקר!
אוכל – יש המון אוכל שכלול במחיר השייט – 3 ארוחות ביום של בופה, ארוחת בוקר וערב גם במסעדה של הגשה בשעות מסוימות (עם מלצר קבוע ותפריט משתנה כל יום), ונשנושים לכל אורך היום כמו פיצות, כריכים ועוגות קטנות. אם תרצו לאכול משהו שאינו כלול תצטרכו לשלם בנפרד – יש מסעדת המבורגרים או גלידות בן אנד ג'ריז שאינן כלולות ויש כ – 3-4 מסעדות שף על כל ספינה שאמורות להיות טובות יותר מהאוכל הרגיל ועולות בנפרד (אפשר לקנות חבילה לכמה מסעדות). אנחנו הרגשנו שהאוכל היה מספיק אבל לשיקולכם.
שתיה – אפשר למלא מים באיזורים שונים בספינה ולשתות בארוחת הבוקר מיצים שונים או קפה פילטר. אם תרצו משקאות מיוחדים יותר או אלכוהול תצטרכו לשלם בנפרד. אפשר לשלם על כל משקה או לקנות את אחת מחבילות השתייה המוצעות בספינה (במחיר מופקע לחלוטין שגם כל אחד מבני החדר חייב לקחת). מה שכן בקרוז האחרון גילינו כרטיסיה סודית של אלכוהול שממש שווה להכיר! לקראת היום ה – 4 או ה – 5 לשיט ובהתאם למכירות של הספינה באותה הפלגה הם מחליטים אם להציע כרטיסייה של 10 משקאות שאפשר לחלוק בין חברי החדר. הכרטיסייה נמכרת בכל הברים שעל הספינה אך לא מפרסמים אותה יותר מדי והיינו צריכים לחפש.
טיפ – אם מזמינים בקבוק יין בארוחת ערב אפשר להשאיר לכם חצי מהבקבוק למחרת – הצוות יסגור וישמור לכם את הבקבוק והוא יחכה לכם בערב הבא על השולחן.
אינטרנט – יש אינטרנט בספינה אבל הוא לא כלול במחיר והתשלום עליו יקר מאד. אתם לא יכולים להיות מחוברים לויי פיי כשאתם בלב ים אם לא תשלמו לחבילה של האונייה. יש חבילות ויי פיי לכל השבוע או ליום אחד אבל אם אתם לא חייבים אינטרנט וותרו כי המחיר ממש יקר.
טיפים – קחו בחשבון שרוב חברות ההפלגה לוקחות בין 7-10$ ליום לאדם על טיפים לנותני השירות השונים. לרוב מחייבים את הטיפים מראש יחד עם חבילת הקרוז. טכנית אפשר לבקש לא לשלם אותם ולתת בעצמכם כמה שאתם רואים לנכון אבל קחו בחשבון שהטיפים אמורים ללכת גם לאנשים שמאחורי הקלעים כך שסביר שלא תתנו באמת לכל מי שמגיע לו אם תתנו את הטיפים בעצמכם. בכל מקרה זאת עלות נוספת לקרוז שיש לקחת אותה בחשבון כשמזמינים.
הזמנת שיט
אפשר להזמין חבילה דרך סוכן שכוללת לעיתים גם טיסות או רכב. אני אישית ממליצה להזמין הכל עצמאית כי לרוב (מלבד מקרים מיוחדים) זה יוצא יותר זול ואפילו משמעותית. ניתן להיכנס לאתרים של חברות ההפלגה השונות, לסנן יעדים שמעניינים אתכם, מספר לילות וחודשים בשנה ולבחור את השיט שמתאים לכם. באתר תמצאו את כל הפרטים על כל יום בהפלגה, מה כוללת הספינה ומה התאריכים האפשריים ליציאה לשייט.
קחו בחשבון שבקרוז לרוב כדאי להזמין כמה שיותר מראש כי ככל שמתקרבים המחירים עולים משמעותית. (מלבד אם אתם חברי מועדון של אחת הספינות ואז לעיתים יש מבצעים של הרגע האחרון). בנוסף ככל שמזמינים מראש לרוב מקבלים יותר הטבות מלבד ההנחה במחיר. אנחנו לדוגמא כשהזמנו מהאתר של רויאל קאריביין קיבלנו 100$ קרדיט לבזבוזים על הספינה או בהזמנת אחד הטיולים בנמלי העגינה.
נמלי עגינה – שעות ופעילויות
כשאתם בוחרים שיט שימו לב לשעות העצירה בכל יעד, יש פערים משמעותיים בין עצירה עד 16:00 לעצירה עד 21:00 בערב בחלק מההפלגות. כך או כך קחו בחשבון שזה עלול להשתנות בגלל תנאי מזג אוויר ואילוצים נוספים. אצלנו השעות השתנו מהתכנון המקורי, חלק התארכו וחלק התקצרו אז חשוב לברר לפני שסוגרים פעילות (אם היא לא דרך הספינה) שהשעות נשארו כמו שתוכננו.
בכל תחנת עגינה חברת ההפלגה תציע לכם מגוון פעילויות מטעמה שמתאימות ליעד בו עצרתם. היתרון של הפעילויות מטעם הספינה הוא גם הנוחות (לא צריך לחפש את הספק ואוספים אתכם בירידה מהספינה) ובעיקר זה שמחכים לכם. מה זה אומר? אם לקחתם פעילות עצמאית מחוץ לספינה אתם אחראים לחזור בזמן ברמה שאם לא תחזרו הספינה תפליג בלעדיכם (זה קרה וקורה וחשוב ממש לא לקחת סיכון כאן). לעומת זאת אם תקחו את אחד מהטיולים שהספינה מציעה הם יהיו אחראים להחזיר אתכם בזמן והספינה תמתין לכם במקרה של עיכוב. קחו בחשבון שיכול לקרות מצב בו לא מספיק אנשים הזמינו פעילות מסוימת ואז יבטלו לכם אותה (לעיתים יחסית ברגע האחרון) ותקבלו את הכסף בחזרה.
טיפ – אם אתם מזמינים טיול מהספינה כדאי להזמין מראש באתר (לפחות ב – Royal Caribbean) כי על הספינה המחירים של הפעילויות מתייקרים.
ברוב היעדים אפשר לסגור פעילויות גם באופן עצמאי ואז לחסוך (משמעותית בדרך כלל) במחיר. ההחלטה אם לסגור דרך הספינה או לא תלויה בכמה גורמים שצריך לקחת בחשבון:
היעד – יש יעדים שהם אי פרטי של חברת הספנות (לדוגמא אי בבהאמס בשם Coco Cay של הרויאל קאריביין או אי פרטי שלהם בהאיטי). במקרים אלו לא תוכלו למצוא שום דבר על האי שהוא לא דרך הספינה ואז האפשרות היא להזמין רק דרך הספינה. ביעדים באירופה לעומת זאת, כמו ערים שבהם רוצים לעיתים פשוט להסתובב עצמאית, הספינה מציעה הסעות למרכז העיר במחירים מאד יקרים ואפשר למצוא בחוץ אפשרויות זולות בהרבה. בגדול ברוב היעדים אפשר להזמין עצמאית אך לא תמיד תמצאו כל סיור גם לא דרך הספינה.
שעות העגינה – שימו לב לשעות שיש לכם בכל יעד. בקאריביים למשל סגרנו טיולים בימים בהם הספינה עגנה לכל היום עד הערב. העניין שלא תמיד השעות של הטיולים מדויקות לגמרי ולכן אם אתם אפילו גבוליים על לחזור בזמן (חזרה לספינה היא בד"כ עד שעה לפני שהיא עוזבת את הנמל) לא הייתי לוקחת סיכון. רק אם יש פער בין שעות הטיול לשעות העגינה כדאי להזמין את הטיול באופן עצמאי.
ההתעסקות – להזמין עצמאית את הטיולים דורש יותר התעסקות – בירור על חברות וספקים, סגירה מראש, תיאום מולם על מקום המפגש (בהנחה שלא יהיה לכם אינטרנט בספינה אז הכל צריך להיות סגור מראש) וכו'. אם לא רוצים להתעסק ומעדיפים לשלם יותר כדי שיארגנו לכם הכל אז הכי פשוט לסגור דרך הספינה.
אפשרות נוספת היא פשוט לצאת לנמל בבוקר ולעצור באחד הדוכנים הרבים שתמיד נמצאים מחוץ לנמלי העיגנה ולסגור במקום את אחד הטיולים שתרצו. זה מתאים אם אתם לא רוצים להתארגן מראש ולא עקרוניים לגבי הפעילות שתעשו. מתאים לספונטניים בקיצור 😉
פעילויות בקאריביים הדרומיים
ולסיום, אנחנו עצרנו ב – 4 איים בקאריביים הדרומיים ובכל אחד סגרנו פעילויות וטיולים:
ארובה – אי קטן ומגוון שבעיקר מפורסם בחוף הפלמינגו שלו. אני הולכת לבאס אתכם ולהגיד שמסתבר שלא באמת אפשר לראות את הפלמינגו, או לפחות לא כל כך בקלות. מתברר שכל הסרטונים בהם רואים פלמינגו צועדים לידכם בתוך המים הם מאי אחד שהוא אי פרטי של מלון יקר מאד. אם לא מתארחים במלון (מה שלא רלוונטי בקרוז, וגם באופן כללי יקר) אז הדרך להגיע לאי היא רק באמצעות מעבר יומי, אותו אפשר לרכוש רק יום לפני (והכרטיסים נגמרים מהר) ובמחיר של 125$ לאדם! בקיצור החלטנו לוותר גם מפאת זמן וגם בגלל המחיר המוגזם. במקום זה הלכנו עצמאית לאחד החופים המפורסמים בארובה – Palm Beach, שהוא סוג של שומר מסך של חול לבן ומי טורקיז מושלמים, ואחרי ביקור בחוף יצאנו לטיול שטח אתגרי.
סגרנו טיול ATV עם ביקור בבריכה הטבעית של ארובה שנמשך 4 שעות וכלל איסוף והחזרה לנמל של הספינה. הטיול היה סופר Off Road, הכי אתגרי שיצא לנו לעשות על רכבי שטח. אנחנו חלקנו טרקטורון אבל אפשר גם לשכור אחד לכל אחד. במהלך הטיול עוצרים בכמה נקודות תצפית ובמבנה ארכיאולוגי קטן ואז מגיעים לבריכה טבעית בין סלעים בים. בפועל, למרות שרוב הימים בארובה שטופי שמש אנחנו נפלנו על יום של גשם שיצר גלים מאד חזקים והבריכה הטבעית הייתה קצת מסוכנת לכניסה (מלא גלים מתנפצים על סלעים בדרך אליה) אז הם לקחו אותנו לבריכה טבעית קטנה אחרת ומי שרצה נכנס גם לבריכה הטבעית הראשית. בכל אופן רוב הזמן הבריכה אמורה להיות רגועה מאד 🙂 את הטיול אפשר לסגור דרך הספינה אבל אנחנו סגרנו עצמאית עם חברת Kini Kini Transfer & Tours. מחיר – 75$ לאדם.
בונייר – אי קטן וחמוד שקרוב מאד לחופי ונצואלה. כאן בחרנו לעשות סיור דרך הספינה של היכרות עם האי שנקרא Bonaire highlights and beach time. הטיול נעשה באוטובוס עם מדריך מקומי שמסביר על האי ועוצר בנקודות בדרך. מכיוון שהאי הוא מושבה הולנדית לשעבר יש בו בתי עבדים אז העצירה הראשונה שלנו הייתה בבקתות עבדים – מצד אחד הכל פסטורלי והבקתות הן על החול מול ים בצבע יפייפה ומצד שני הבקתות קטנות וצפופות שבקושי אפשר להיכנס אליהן. כאן המדריך סיפר על איך היו חיים העבדים בתקופה זו באי, עצוב אך מעניין. לאחר מכן עצרנו במכרות מלח עם אגמים של מים ורודים לגמרי. בהמשך עצרנו בנקודת תצפית על האי וסיימנו את הטיול בשעתיים בילוי בחוף Coco. בחוף קיבלנו מיטות שיזוף ושמשיות שהיו כלולות במחיר הטיול. ממליצה להביא שנורקל לחוף אם יש לכם כי ראינו לא מעט דגים ואפילו צב ים קטן. בחוף מוכרים קוקטיילים ודוכן של מאכל מקומי בשם אראפה (Corn bread) שמגיע כסוג של פיתה ממולאת בבשר, או גבינה, או שניהם, עם רטבים מיוחדים. זה היה פשוט מצוין! מחיר הטיול (בהזמנה מראש מהספינה) – 47$ לאדם.
קורסאו – קורסאו הוא אי מהמם בו עשינו את הטיול שהכי נהנינו ממנו – טיול של חברת Irie Tours שנקרא Surf & Turf. אוספים אתכם מהנמל באוטובוס צבעוני ומשעשע ללא חלונות ועם מדריך מקומי נלהב ומצחיק. העצירה הראשונה היא סיור במערת הנטיפים של קורסאו, מערה שגילו עבדים בתקופת העבדות כאשר ניסו לברוח. במערה יש סיור מודרך של 45 דקות והרבה עטלפים בדרך… לאחר המערה הגענו לחוף בשם Playa Piskado שמפורסם בצבי הים שלו, שם קיבלנו ציוד שנורקל ונכנסנו לחפש צבים. החוף היה פשוט מדהים! כשאנחנו היינו היו שם מלא צבי ים ענקיים שעברו ממש מתחת לרגליים שלנו, חוויה מטורפת! כל כך נהנינו עם הצבים שלא שמנו לב לזמן והגענו אחרונים לאוטובוס… 🙂 השתדלנו להתרחק מהעומס של האנשים שהתרכזו במקום אחד ולמצוא צבים קצת יותר בעומק. משם המשכנו לחוף רחצה בשם Porto Marie beach לשעתיים של מנוחה. באיזור החוף מסתובבים חזירי בר גדולים שפשוט עוברים בין הכיסאות, שגם זו חוויה בפני עצמה… מחיר הטיול – 55$ למבוגר, 40$ לילד.
סנט מרטין – סנט מרטין הוא אי קטנטן ששייך חלקית לצרפת וחלקית להולנד. האטרקציה המפורסמת שלו היא הגעה לחוף Maho שצמוד לשדה התעופה של האי, שם אפשר לראות מטוסים נוחתים ממש מעל לראש שלכם. קחו בחשבון שצריך מאד להיזהר שם ולא לעמוד ליד הגדר של השדה, המטוסים טסים מאד נמוך! אנחנו תכננו להגיע לשם עם טיול, אפשר להגיע עצמאית אבל החוף די מרוחק ולוקח לא מעט זמן במונית, מה גם שיש לפעמים פקקים. לצערי בערב לפני ההגעה לשם תמיר שבר את האצבע ברגל ולא יכל לצאת לאי, אז חיפשתי משהו לעשות לבד לא רחוק מהנמל. מה שנוח באי הוא שליד היציאה מהנמל יש מונית סירה שיוצאת כל 10 דקות ומפליגה 5 דקות לאיזור של חופים, מסעדות וחנויות. החוף שנמצא ממש ליד הירידה מהמונית הוא ממש נעים ויפה, אין דגים לשנרקול אבל חול לבן נהדר לרחצה.