הגעה
כדי לטייל בחבל אמיליה רומאניה הכי קל לטוס לבולוניה שנמצאת ממש בחבל. במידה ואין אפשרות אפשר לטוס למילאנו שנמצאת יחסית לא רחוק – שעה וחצי מפארמה, שעתיים וחצי מבולוניה. אנחנו הגענו ממילאנו והתמקמנו באמצע בין בולוניה לפארמה.
התניידות
הדרך הפשוטה והנוחה ביותר להתניידות בחבל אמיליה רומאנה היא ברכב שכור. כמובן שאם נשארים רק בתוך הערים אם צורך ברכב אך בשביל למצות את האיזור ולהגיע לחוויות הקולינריות השונות תהיו מוגבלים בתחבורה ציבורית בלבד.
לינה
אני מאד ממליצה לישון באגרוטוריסמו, חוויית אירוח חקלאית. מדובר באירוח של דירות או חדרים בחווה שמייצרת גם ייצור מקומי כגון יין, חומץ בלסמי, שמן זית ועוד. לרוב תמצאו כאן גם בריכה בעונה ומסעדה, עם נופים יפים ואווירה מקומית.
אנחנו התארחנו ב – Agroturismo Acetaia Sereni – אגרוטוריסמו שמתמחה בייצור חומץ בלסמי ונמצא ליד מודנה, מיקום מצוין לטיול באמיליה רומאניה. החווה כוללת דירות מאובזרות עם חדר שינה, סלון ומטבח מאובזר, מזגן ומרפסת. המקום כולל מסעדה שבה מוגשת ארוחת בוקר מוצלחת שכלולה באירוח, ואפשר להגיע אליה בנפרד לארוחת ערב (טעימה אך מנות קטנות ולא זולות). המקום כולל גם בריכה בעונה, טרסה מקורה עם ספות לישיבה על הנוף ואפשרות בתשלום נוסף לבקר את בית הייצור שלהם של החומץ הבלסמי.
חוויות קולינריות באמיליה רומאניה
סיור וטעימות חומץ בלסמי ב – Acetaia Sereni
תשכחו מכל מה שאתה מכירים על חומץ בלסמי מהסופר הקרוב. החומץ שמיוצר באמיליה רומאניה הוא מתוק, סמיך ואיכותי ללא תוספות ומסתבר שגם תהליך הייצור שלו ממש מעניין!
את הבוקר פתחנו באגרוטוריסמו בו התארחנו שמייצר חומץ בלסמי במקום. עשינו סיור פרטי עם מדריכה שהראתה לנו את כל תהליך הייצור. הסיפור של החומת היה הרבה יותר מעניין מהצפוי. החומץ האיכותי ביותר (DOP) מיוצר 12 שנה ומעלה ועובר תהליך מיוחד של מזיגה בין חביות, כאשר החומץ שיוצא לבקבוקים יוצא רק מהחבית הכי קטנה בסט. החביות הן מסוגי עץ שונים והחומץ שעובר ביניהן סופג את כל הטעמים האלו לאורך השנים.
הסיפור של החוויות הוא באווירת משחקי הכס – כל ילד שנולד למשפחה מקבל סט חביות על שמו, וכל חדר הייצור מלא בחביות על שם כל המשפחה בעלת החווה.
לאחר הסיור התיישבנו בחלל מעוצב על הנוף לטעימות של סוגי חומץ שונים. את הטעימות שילבו עם שוקולד (יש כמה מסלולים שאפשר לבחור) והייתה טעימה מודרכת כאשר כל חומץ הותאם לשוקולד אחר שאמור לדמות את הטעם שלןו, או לחלופין להוות ניגוד מהטעם שלו, והחוויה הייתה מאד מיוחדת וטעימה! אחת החוויות המפתיעות של הטיול. מומלץ בחום!!!
מחיר – 38 יורו לאדם. צריך להזמין מראש. אתר – Acetaia Sereni
סיור בחוות פרמזן
איזור אמיליה רומאנ הוא האיזור בו הומצא הפרזמן ויש כאן עשרות מחלבות שמייצרות את הפרמג׳יאנו רג׳נו המקורי. אנחנו הלכנו לחווה בשם Caseificio Bio Reeggiani אבל הסיור דומה בכולן – במחלבה עוברים סיור מודרך שמתחיל מהיכרות עם הפרות והרפת, ממשיך לחדרים בהם החלב הופך לבינה ועד החדרים בהם גלגלי פרמזן גדולים יושבים במים במשך מספר שבועות, ומסתיים בחדר פרמזן מרהיב ל אלפי גלילי פרמזן שמיושנים במשך 12-40 חודשים.
בסוף הסיור מתיישבים לטעימות של ריקוטה וכמה סוגי פרמזן שמיושן לתקופות זמן שונות, בליווי חומץ בלסמי ולחם.
מחיר – 20 יורו לאדם. כדאי להזמין מראש באתר או בטלפון.
סיור אוכל בבולוניה
בולוניה היא אחת מבירות הקולינריה של איטליה ובכלל, וממנה הגיעה הבולונז. סיור אוכל הוא אחד הדרכים הטובות להכיר את בולוניה ולטעום ממה שיש לה להציע. אנחנו יצאנו לסיור אוכל עם חברת Taste bologna במהלכו עברנו בין תחנות שונות ושווקים של העיר. התחלנו מחנות קפה מיוחדת בשם Aroma Cafe שזכתה בפרסים על קליית הקפה שלה ומציעה משקאות קפה מיוחדים עם שוקולד, ליקר ביצים, צנוברים ועוד. המשכנו לחנות להכנת פסטה עם הדגמה קצרה והתנסות על קיפול טורטליני קטנטן בצורה המקומית. טיילנו בשוק בין הדוכנים, התיישבנו ב – Osteria, בר עתיק שאליו היו מביאים אוכל מבחוץ וטעמנו גבינות, נקניקים, ממרחים ולחמים עם יין מבעבע לבן ואדום. כמובן שאין סיור בבולוניה בלי לטעום פסטה – אכלנו בולונז וטרטליני עם ריקוטה בחמאה ומרווה. אין סיור אוכל איטלקי שלא מסתיים בגלידה אז עצרנו בגלידריה מצוינת ומומלצת בשם Santo Stefano. הסיור היה מוצלח אך לפניו עשינו סיור אוכל בפירנצה שאותו יותר אהבנו אז אם הייתי בוחרת אחד הייתי הולכת אליו.
מחיר – 95 יורו לאדם. צריך להזמין מראש. אתר Taste Bologna
סיור וסדנה במוזיאון הגלידה
לא רחוק מבולוניה נמצא מבנה ענק של מוזיאון הגלידה Carpigiani שמציע סיור ומגוון סדנאות קצרות. אנחנו נרשמנו לפעילות של Discover Gelato 0 – שעה וחצי של סיור עם סדנה קצרה וטעימות. הסיור היה די מאכזב, מכיוון שזה מפעל לייצור מכונות של גלידה ולא לייצור הגלידה עצמה לא ראינו את תהליך הייצור בכלל אלא רק שמענו על ההיסטוריה של המקום. עם זאת – הסדנה הייתה ממש נחמדה והתאכזבנו שלא לקחנו את הסדנה הארוכה יותר (פעילות של שעתיים וחצי כולל הסיור). בסדנה התנסינו בהכנה של גלידת סורבה ובסדנה הארוכה יותר מתנסים גם בהכנת גלידה חלבית עם אחת המכונות של המפעל. במהלך הסדנה לומדים על המרכיבים של הגלידה וההכנות השונות וכמובן טועמים את התוצרים.
מחיר – תלוי פעילות, הסיור והסדנה הקצרה עלו 20 יורו לאדם. צריך להזמין מראש באתר.
מרכז FICO
ברוכים הבאים ללונה פארק של אוכל ליד בולוניה – מרכז FICO! המקום שייך לרשת Eataly שיש לה סניפים בכל העולם, אך כאן נמצא הסניף הכי גדול ומושקע. FICO זה תאנה באיטלקית וזה הסמל של המרכז. מדובר בעצם במתחם מקורה שכולו על טהרת האוכל האיטלקי ומחולק לאיזורים שונים – איזור גבינות, איזור פסטה, איזור בשר, איזור דגים, עולם היין, איזור מתוקים. כל איזור מעוצב לחלוטין בקונספט של הנושא שלו – מעיצוב על התקרה למתקני ילדים בצורת פסטה או פרמזן. בכל איזור יש חנויות של מוצרים בנושא וכמובן מסעדות מוצלחות שמציעות כל אחת בתחום שלה – פסטה טריה או פסטה יבשה, דוכן דגים, פלטת נקניקים ועוד. ברוב האיזורים יש גם מרכז למידה אינטרקאטיבי עם סרטונים, משחקים ומידע, על עולם המים, עולם החיות ועוד. תמצאו כאן מלא דברים לילדים כולל חוף קטן עם חול, כיסאות נוח ומשחקים. בתוך המרכז אפשר ללכת ברגל או להתנייד באופניים חינמיות שמפוזרות במתחם.
הרבה מהמאכלים גם מיוצרים במקום אז יש מספר מפעלים קטנים שאפשר לראות בפעולה בחלק מהשעות של היום – ייצור פסטה, ייצור נקניק המרטדלה המפורסם לאיזור ועוד.
בחלק מהימים (בעיקר שבת וראשון) יש סדנאות בתשלום נוסף שאפשר להשתתף בהן. כדאי מאד להשתתף בסיור מודרך קצר על המקום שיוצא בחינם כמעט כל שעה ונותן מידע מעניין ומועיל – כדאי לעשות אותו יחסית בתחילת הביקור.
קחו בחשבון שהמרכז פתוח רק מחמישי עד ראשון ושכמו כמעט בכל איטליה גם הם יוצאים לסייאסטה – הפסקת צהריים (ארוכה מאד) בה המרכז עדיין פתוח אבל הכל שומם, המסעדות סגורות ואין כמעט מה לעשות. עדיף להגיע על הבוקר או לחלופין אחה״צ ערב כדי לא להיתקע בסייאסטה.
עמק המכוניות באמיליה רומאניה
אמיליה רומאניה מלבד היותה איזור קולינארי מפורסמת גם בעמק המכוניות שלה – תמצאו כאן את המפעלים של רוב מכוניות היוקרה האיטלקית מהמפורסמות בעולם, ביניהן פרארי, למבורגיני ופגאני.
מוזיאון פרארי
מוזיאון המכוניות הכי מפורסם באיזור. יש שני מוזיאונים קרובים – אנזו פרארי במודנה ומוזיאון פרארי במארנלו. אנחנו הלכנו לשני. יש אפשרות לכניסה בלבד וסיור עצמאי ויש אפשרות לסיור במפעל. למרות שזה נשמע מעניין קראתי ביקורות שהסיור במפעל הוא רק נסיעה מודרכת באוטובוס ולא רואים שום דבר מבפנים אז החלטנו שעם תינוק זה גם פחות מתאים ונוותר.
בכניסה קונים כרטיס למוזיאון ואז עוברים עצמאית בין החדרים השונים, רואים את התפתחות מכוניות הפרארי לאורך ההיסטוריה והשיא – חדר שלם שמוקדש למרוצי פורמולה 1 – כולל גביעים, נהגים שזכו וכמובן מכוניות המרוץ לאורך השנים.
בסוף הביקור יש סימולטור נהיגה שאפשר להתנסות בו בעלות נוספת של 25 יורו לאדם ל – 7 דקות. לא זול אבל די מגניב – נכנסים לתוך מכונית מרוץ, בוחרים מסלול ויוצאים לנהיגה במהירות גבוהה, שבעיקר גורמת לך להיתקע בקיר בסיבובים P-:
מחיר כניסה – 22 יורו לאדם. שימו לב שאפשר להזמין אונליין כי הרבה פעמים יש תור בכניסה. יש גם בית קפה במוזיאון.
מוזיאון למבורגיני
המוזיאון הכי מוצלח לדעתנו באיזור ולא הייתי מוותרת עליו. במוזיאון הזה יש סיור מודרך שמסביר לכם על כל ההתפתחות של המותג של למבורגיני, המכוניות השונות, המירוצים בהם זכו ותצוגת המהדורה המוגבלת של למבורגיני. גם לאנשים שאינם חובבי מכוניות באופן מיוחד (כמוני) המידע לדעתי מעניין והמכוניות ממש מרשימות. נותנים לכם להסתכל על רובן גם מבפנים ולומדים פרטים משעשעים על אספנים עשירים מדי שיש להם המון מכוניות למבורגיני.
גם כאן יש אפשרות לסיור במפעל שרצינו לעשות אך אסור להביא לשם ילדים מתחת לגיל 6 אז נאלצנו לוותר.
גם כאן בסוף הסיור אפשר להשתתף בסימולטור בתשלום נוסף של 20 יורו לאדם ל – 7 דקות. בתחילת הסימולטור תקבלו הדרכה קצרה ותבחרו מסלול, שיטת נהיגה (אוטומטי או הילוכים) וסוג מכונית. עדיף להזמין את הסימולטור מראש כי כאן לעומת במוזיאון פרארי יש רק סימולטור אחד.
מחיר – 20 יורו לאדם לסיור. פתוח רק בימים מסוימים (לרוב סופ״ש) אז חשוב לוודא מראש ויש לרוב רק סיור אחד באנגלית ביום. מומלץ להזמין מראש באתר את הסיור והסימולטור. אתר מוזיאון למבורגיני
מוזיאון פגאני
מוזיאון קטן של מכוניות פחות מוכרות אך אולי הכי יוקרתיות בשם פגאני. גם כאן תמצאו מספר מכוניות (קטן אבל מרשים) של פגאני ותקבלו מדריך אודיו לסיור עצמאי בו תוכלו להכיר כל מכונית והסיפור מאחוריה. יש במוזיאון אפשרות לסיור מודרך במפעל אך רק עם ילדים מעל גיל 3. המוזיאון היה מעניין ומרשים אבל לדעתנו יקר ממש ביחס למה שרואים – המוזיאון קטן משמעותית מהשניים האחרים ועולה מחיר דומה. עם סיור במפעל בכלל יוצא מאד יקר. לא חובה אבל נחמד לעצירה בדרך.
מחיר – 18 יורו לאדם. אין צורך להזמין מראש כניסה, אלא אם רוצים להזמין סיור במפעל.
ערים ששווה לבקר באמיליה רומאניה
מודנה
עיר מקסימה שכדאי לטייל בה ובייחוד לטעום ממה שיש לה להציע. שווה לטייל במדרחוב המרכזי בין הבתים הצבעוניים וכמובן לאכול במקום:
מסעדת Da Danilo
מסעדה מקומית ומצוינת שמגישה אוכל מודנזי (של איזור מודנה) אותנטי – כדי לנסות את ה – Tortellini in brodo – טורטליני קטנטנים בגודל של מטבע שממולאים בבשר וגבינה ומוגשים בתוך ציר וטורטליני זהים רק עטופים ברוטב שמנת. לא לשכוח לשפוך המון פרמזן על הכל!
גלידריית Bloom
הגלידריה הכי טובה במודנה. ממליצה לטעום את ה – Fior di leche, גלידה בטעם חלב שמוגשת בכל גלידריה באיזור.
בולוניה
בירת מחוז אמיליה רומאנה, מלאת מבנים בגוון אדמדם. יש בה שני מגדלים בולטים מהמאה ה – 12 שאפשר לעלות עליהם (אם יש לכם כושר ל – 500 מדרגות) לתצפית על העיר – צריך להזמין כרטיס מראש באינטרנט או לקנות בקופת כרטיסים קרובה למגדל, אי אפשר לקנות במגדל עצמו. בבולוניה נמצאת גם האוניברסיטה הכי עתיקה בעולם, אוניברסיטת בולוניה. תמצאו כאן שווקים מקורים ופתוחים, חנויות אוכל שמוכרות פסטה טרייה, פרמיג׳יאנו רג׳אנו, נקניקים מקומיים ועוד, וכמובן המון אוכל מצוין:
מסעדת Osteria dell'Orsa
מסעדת פועלים מצוינת שמגישה את כל האוכל הבולונזי המוצלח – לזניה מלאה בשר עם דפי לזניה ירוקים, פסטה בולונז מקומית, טורטליני בציר מרק צח ועוד. מומלץ ביותר.
גלידריית Santo Stefano
מאד מרוחקת מהמרכז אך אחת הגלידות הטובות שאכלנו באיטליה.
פארמה
פארמה היא בירת הפרמזן ונמצאת במיקום נוח לעצירה בין מילאנו לבולוניה. עיר קטנה וחמודה עם בתים צבעוניים ואיזורים עתיקים. כדאי לבקר ב – Palazzo della Pilotta, ארמון היסטורי שבתוכו תיאטרון עתיק ומרשים. שימו לב שהמסעדות כאן מפוצצות בסופ״ש, עדיף להגיע באמצע שבוע ואם לא אז להזמין מקום מראש למסעדה.
2 תגובות
היי, איזה יופי של טיול! תודה רבה על הפרוט. באיזו תקופה טיילת? האם אחרי השיטפונות שהיו שם? אם כן, איך הכבישים? כמה ימים מתאימים לטיול כזה? תודה רבה
היי, תודה רבה ☺️ טיילנו בחגי תשרי כך שלפני השטפונות. אנחנו היינו 5 ימים באמיליה רומאנה ו – 5 ימים בטוסקנה. אפשר גם להתמקד באיזור אחד ולהישאר יותר זמן.