בשנים האחרונות יותר ויותר מטיילים מסתובבים בעולם. אם פעם טיסות ויעדים מסוימים היו "לעשירים בלבד" הרי שהיום כמעט כל אחד יכול להגיע לכמעט כל מקום. השינוי התאפשר בעיקר הודות לשינוי בשוק הטיסות אך גם הודות לאתרי השכרת דירות ותחרות מוגברת בכל תחום התיירות. אבל האם כולנו יודעים איך לטייל נכון וגם איך לא לשבור את הכיס? איפה מוצאים טיסות זולות? איך חוסכים כסף על לינה? איזה ביטוחים צריך לעשות? במה כרוך לשכור רכב? בשביל לענות על כל התשובות (ולתת גם כמה הנחות לקוראי הבלוג על הדרך) הכנתי את סדרת הכתבות הבאה – המדריך למטייל 🙂
טיסות
אם פעם כולם היו טסים עם אל על היום כבר כדאי להיפתח לכמה שיותר חברות ולא לשכוח להכניס לחייכם את טיסות הלואו קוסט כמובן. טיסות לואו קוסט משתנות מעט בתנאים מחברה לחברה אבל העיקרון דומה – משלמים הרבה פחות מכרטיס טיסה של החברות הבין לאומיות הגדולות.
אז מה חשוב לדעת על ההבדלים כשאני טס בלואו קוסט?
ארוחות – כמעט תמיד הלואו קוסט לא יכלול ארוחות – דבר פתיר למדי כי כמובן שאפשר לרכוש ארוחה במטוס עצמו, אבל אנחנו דווקא אוהבים לנצל את זה ולהתארגן מראש על בייגלים שווים מטל בייגלס או כריכים מעולים מלה פרינה. בינינו? הרבה יותר טעים מאוכל של מטוס. אל תשכחו להתארגן על מים כי גם שתיה (ואפילו מים) לרוב לא מקבלים. גם זה פשוט – מהארץ אפשר להעביר נוזלים בד"כ ולכן אפשר להביא מים מראש. ממדינה אחרת פשוט קונים / ממלאים בשדה.
גם ככה מחכה לכם אוכל מיוחד בכל כך הרבה מקומות, מי צריך אוכל של טיסה? 😉
בחירת מושבים – זה כבר תלוי חברה אבל לרוב לא תקבלו אפשרות לבחור מושבים ללא הוספת תשלום. זה תלוי בכם וכמה חשוב לכם העניין, אם זה רק כדי לשבת ביחד לא נתקלתי שזאת בעיה כל עוד עושים צ'ק אין אונליין מראש, אמנם לא בחרתם באיזו שורה אתם אבל המערכת כן מקצה לכם מקומות ביחד אוטומטית אם יש אפשרות. אם תרצו להשתדרג תמיד אפשר להוסיף תשלום…
מזוודות – רוב חברות הלואו קוסט מאפשרות להביא תיק יד או טרולי חינם לאדם ועל מזוודה גדולה צריך לשלם. כאן נכנס עניין התשלום הבכלל לא זול (ביחס למחיר הטיסה) למזוודה לכל כיוון. גם כאן חברים, תהיו יצירתיים ותתארגנו על פתרונות. סופ"ש באירופה? כן לחלוטין מספיק טרולי לאדם, נסענו ככה לא מעט פעמים (ואפילו הצלחנו להכניס קצת קניות כי לא הגענו עם טרולי מפוצץ) ולא היה חסר לנו כלום. זה חוסך מלא כסף וזה באמת אפשרי. הכל תלוי בכם (כמובן האם אתם עם ילדים או לא, האם אתם בקיץ או בחורף וכו'), אבל באופן כללי טיסה לא ארוכה מדי של זוג או חברה', בעונה שלא דורשת יותר מדי שכבות ומעילים, ממש אפשר לעשות עם טרולי. במקרה ואנחנו כן צריכים מזוודה (לטיול של שבוע או יותר למשל) אנחנו תמיד משלמים על מזוודה אחת גדולה בלבד ומתחלקים בה. שוב, זה ממש אפשרי, זה ממש לא להתמסכן. זה אולי לא להביא את כל הבית איתי במזוודה אבל זה לגמרי אחלה.
ביטול – באופן כללי לא בכל חברת תעופה היום ניתן לבטל את כרטיסי הטיסה וכך או כך זה דורש קנס מסוים. עם זאת, בלואו קוסט כמעט חד וחלק אי אפשר לבטל או לשנות את הכרטיס שלכם וכל פעולה כזאת גוררת תשלום מלא על הכרטיס. אז מה עושים? במידה והטיסה קרובה ומדובר בטיסה קטנה או חופשה קצרה יחסית לרוב אפשר להסתדר ולהסתמך על זה שאתם נוסעים. אם מדובר על טיסה במועד רחוק, טיסה גדולה יותר במחיר יקר יותר, או טיסה שכוללת את כל המשפחה או הרבה אנשים, ויש סיכון שלא תוכלו לטוס בסופו של דבר, קיימים פתרונות אחרים של ביטוחי ביטול טיסה שיכסו את המצב הזה, ארחיב עליהם בהמשך.
Check-in – לקח חשוב שלמדנו על בשרנו בחופשה שלנו בסלובקיה הוא הצ'ק אין. בייחוד ב – WizzAir שהם ממש קשים אבל גם בחברות לואו קוסט אחרות חשוב להקפיד לעשות צ'ק אין מראש, עד שעתיים שלוש לפני הנסיעה (תלוי בחברת התעופה). אם תשכחו לעשות צ'ק אין אונליין תצטרכו לשלם על צ'ק אין בשדה התעופה, ואפילו לא מעט. זה כמובן פתיר רק צריך לוודא שעשיתם צ'ק אין לטיסה בזמן ולא להיזכר ברגע האחרון.
מנועי חיפוש וחברות תעופה
SkyScanner – מנוע חיפוש הטיסות המועדף עלי, אפשר למצוא בו השוואת מחירים של עשרות סוכנים והוא רלוונטי לכל היעדים וגם לטיסות יעדים מרובים שמאפשרות לתכנן מסלול מורכב יותר בעזרת המנוע. עוד אפשרות נחמדה ב – SkyScanner שעוזרת לחסוך היא בחירת כל היעדים "All destinations" בחודש הכי זול "Cheapest month", מה שמאפשר לכם לתכנן את החופשה הכי זולה. האתר מפנה לסוכנים שונים שאפשר לבחור, יש להם גם דירוג אז חשוב לבדוק ולקרוא ביקורות. אם זאת טיסה מורכבת אני לרוב אוהבת לקחת את הטיסה שמצאתי לסוכן שלנו ולסגור דרכו אם המחיר שלו מאד דומה. כך מצאתי טיסה זולה (הרבה פעמים יותר ממה שמציעים אוטומטית הסוכנים) אבל גם יש עם מי לדבר במקרה הצורך.
אליס – מנוע חיפוש טיסות גמיש שמאפשר להכניס עד 4 יעדים בו זמנית. אפשר להכניס תאריכים גמישים בטווח זמן שרלוונטי לכם ואליס כבר יעזור לכם להבין לאן הכי זול לטוס בתקופה זו. אני אף פעם לא בודקת רק באליס כי כן קרה שמצאתי חברות יותר זולות שלא הופיעו שם אבל זה מאד עוזר לקבל תמונת מצב על היעדים הרלוונטיים לכם.
WizzAir – חברת תעופת הלואו קוסט ההונגרית ששינתה לגמרי את המחירים לטיסות מהארץ. טסתי איתם פעמים רבות ואני מאד ממליצה עליהם. הם כן קשים בכל מיני דברים אבל יש להם המון יעדים ישירים באירופה מישראל במחירים מדהימים. לי יש חבר מועדון שם (עולה 30 יורו בשנה וחוסך עבור כל מי שטס איתך תחת אותה הזמנה) וחסכתי איתו כבר לא מעט כסף. רלוונטי בעיקר ליעדים במזרח ומרכז אירופה אבל יש להם גם טיסה ללונדון ופעמים רבות מצטרפים יעדים חדשים.
הנה כמה יעדים נהדרים אליהם אפשר להגיע בזול ובמהירות עם טיסת WizzAir:
טיפים נוספים לחיסכון בטיסות
- טיימינג! – עד כמה שמתאפשר תנסו לטוס בתקופות הזולות יותר. המחירים עולים משמעותית בחגים וביולי-אוגוסט. מי שיכול לטוס גם בזמנים אחרים יכול לחסוך הרבה – אנחנו טסים הרבה ביוני ובספטמבר כך שמזג האוויר מאד דומה לשיא הקיץ אך מחירי הטיסות זולים משמעותית (וגם הרבה פחות עמוס). אם בכל זאת חייבים לטוס במועדים הכי יקרים מומלץ להזמין כמה שיותר מראש ולא להמתין לרגע האחרון – בקיץ ובחגים לרוב המחירים רק עולים והמקומות נתפסים מהר.
- חיפוש טיסות בחלון גלישה בסתר (InPrivate) – המחשבים ומנועי החיפוש בימינו מפותחים מספיק כדי להבין כשאתם מתעניינים קצת יותר מהרגיל בטיסה מסוימת ולכן הם פיתחו דבר מעצבן במיוחד – לפעמים לאחר מספר בדיקות של אותה הטיסה תראו מחיר גבוה יותר מהמחיר שהוצג לכם רק כמה דקות קודם לכן. כן, יש סיכוי שהשתנו דברים או נגמרו כרטיסים מסוימים, אבל פעמים רבות המערכת פשוט מזהה אתכם בתור לקוחות מתעניינים ומייקרת לכם את המחיר. מה הפתרון? תבדקו את אותה הטיסה ממכשירים שונים / רשתות אינטרנט שונות או תגלשו מראש בגלישה בסתר, כך שהמערכת לא תוכל לזהות אתכם ולזכור את הנתונים שלכם. כדי לגלוש בסתר במחשב נכנסים לאינטרנט Explorer, לוחצים בו זמנית על Ctrl, Shift והאות P ויפתח לכם חלון גלישה בו יהיה רשום למעלה בצד InPrivate.
ביטוח
כדי לטייל באופן מוצלח צריך גם להכיר את עולם ביטוחי הנסיעות לחו"ל, לדעת מה צריך ובמה זה כרוך. ביטוח הינו מרכיב משמעותי בנסיעה לחו"ל והוא משפיע החל מדברים קטנים כגון איבוד מזוודה ועד מקרי חירום הכוללים אפילו חילוץ במסוק. שמעתי על מקרים של אנשים שרצו לחסוך בביטוח ולא רכשו אבל אני מאד לא ממליצה על זה. מדובר בסכומים לא גדולים ואתם לא יודעים מה יכול לקרות. אני לצורך העניין מצאתי את עצמי בבית חולים בתאילנד עם דלקת אוזניים אחרי קורס צלילה. בגלל הביטוח הגעתי לבית חולים פרטי וקיבלתי החזר על כל האשפוז, אבל תאמינו לי שאתם לא רוצים למצוא את עצמכם בבית חולים ציבורי בתאילנד, וזה עוד לא אחד המקומות הגרועים… 🙂
ביטוח נסיעות
ביטוח נסיעות רגיל מכסה אתכם במקרים רפואיים מהיום שאתם מבטחים ועד כולל הטיול עצמו. הוא מאד מאד חשוב כי עלויות רפואיות במקרה חירום בחו"ל יכולות להיות מטורפות. יש הגבלה על כמה זמן מראש ניתן לבטח (תלוי בחברה) אבל מומלץ לעשות כמה שיותר מוקדם שהחברה מאפשרת כי מהרגע שעשיתם ביטוח אתם מכוסים עד וכולל הטיול.
ביטוח ביטול טיסה
מכיוון שבעידן הלואו קוסט כמעט לא ניתן לבטל טיסה מבלי לאבד את כל העלות ומכיוון שביטוח נסיעות מכסה רק מקרים רפואיים אנחנו משתמשים הרבה בביטוח ביטול טיסה. ביטוח ביטול טיסה מאפשר לקבל החזר במקרה של ביטול הנסיעה מכל סיבה שהיא והוא מתאים במקרים שהטיסה רחוקה ולא רוצים לקחת סיכון. אנחנו רכשנו אותו במקרים של טיסות שהזדמנו זמן רב מראש, מחשש לבעיות שונות (מועדי ב' בלימודים, בעייה לצאת לחו"ל עם העבודה, מקרה חירום משפחתי וכו'). אפשר לעשות את הביטוח עד שבוע אחרי שהזמנתם כרטיסים ובמידה ומבטלים מקבלים 80% מעלות הכרטיס בחזרה. אנחנו עושים את הביטוח עם חברת Trip Guarantee מבית הפניקס ואני ממליצה עליהם. שימו לב שהוא לא מחליף את הביטוח הרפואי שמכסה אתכם במהלך החופשה עצמה, אלא את התקופה שלפני ועד הטיול בלבד. מוזמנים לראות פרטים נוספים או לרכוש לעצמכם ביטוח ביטול טיסה כאן
בכתבה הבאה של המדריך למטייל – מציאת מלונות משתלמים ושווים והשכרת רכב בחו"ל.
אחרי שקראתם טיפים לחיסכון בטיול ומצאתם את היעד הבא באחד הפוסטים, מוזמנים להוריד מדריך שמרכז את כל הפעילויות והמקומות שפירטתי בפוסט כולל כתובות, מחירים והנחות, שעות פתיחה, דרכי הגעה, זמן נדרש ועוד, לפרטים נוספים לחצו על כותרת המדריך הרלוונטי: