הרבה אנשים מפחדים להשכיר רכב בחו"ל, לא רוצים להתעסק בזה וגם חוששים מנהיגה במקום זר. הבעיה בגישה זו היא שהרבה יעדים מדהימים לא מתאימים לטיול בתחבורה ציבורית ודורשים השכרת רכב כדי לטייל כמו שצריך או כדי בכלל להגיע אליהם….
לדוגמא, את כל הטיול שלנו בניו זילנד עשינו ברכב במשך חודש שלם, ללא רכב לא היינו מצליחים להגיע לחצי מהמקומות אליהם הגענו. אבל לא צריך להרחיק עד ניו זילנד, גם טיול כוכב באגם גארדה או שני כוכבים בזלצבורג המדהימה לא היינו מצליחים לעשות בלי להשכיר רכב. אני אישית מאד אוהבת טיולים בחו"ל עם רכב – זה מאפשר להיות הכי עצמאיים, אתם והרכב עם המוזיקה שלכם ועם נופים מדהימים בדרך. זה מאפשר גם להגיע להרבה יותר מקומות ולהספיק יותר.
אז מה בעצם צריך לדעת לפני שמשכירים רכב בחו"ל?
1. ביטול השתתפות עצמית– אחד הנושאים אולי הכי חשובים הוא ביטוח ביטול השתתפות עצמית. כשאתם משכירים רכב ביטוחי החובה בד"כ כלולים בו ועוד כל מיני ביטוחים נוספים במקרים של תאונה, גניבה וכו'. עם זאת, רוב חברות ההשכרה לא כוללות בחבילה הבסיסית ביטול השתתפות עצמית. זה אומר שבכל מקרה של תאונה, תקלה וכו' יש השתתפות עצמית בסכום מסוים (שמצוין בפוליסיה) שעליכם לשלם. זה לא מומלץ גם כי הנהיגה בחו"ל שונה מעט, החוקים יכולים להיות קצת שונים וכל האיזור לא מוכר, מה שיוצר סיכוי לשפשף או לדפוק את הרכב איפשהו בלי כוונה… מעבר לכך אחת הבעיות המרכזיות עם ההשתתפות העצמית היא שזה מאפשר לחברות להתחיל למצוא כל מיני בעיות ברכב כדי לחייב אתכם בכוח. כדי לא להיות חשופים לסיכון הזה עדיף להרחיב את הביטוח ולשלם על ביטול השתתפות עצמית (נקרא Excess) – ביטוח בסכום יומי (משתנה מאד ממקום למקום) שמבטל כל השתתפות שלכם בתשלום על תיקוני הרכב.
*חשוב לשים לב מה בדיוק כלול בהשתתפות העצמית, לרוב חלקי הרכב התחתונים (גלגלים, טסות וכו') לא יהיו כלולים במטרה למנוע מכם לנהוג בשטח במקומות שלא מתאימים לרכב רגיל. רוב הזמן אין עם זה בעיה ואתם באמת לא תצאו מהכביש רק חשוב לדעת מראש על מה לא מקבלים החזר. לעיתים יש אפשרות להוסיף את ביטוח גם על האיזורים האלו.
*מתי לא כדאי לעשות את הביטוח? רק במקרים מאד קיצוניים יצא שלא עשינו ביטוח (באחת מהחופשות שלנו על האגם בליטא, כשביטול ההשתתפות העצמית הכפיל את מחיר ההשכרה ויצא מאד מאד יקר, בחברת השכרת רכב שאנו כבר מכירים וסומכים עליה, באיזורים שכבר נהגנו בהם בעבר, ולכן ויתרנו על ביטול ההשתתפות העצמית).
2. רישיון נהיגה בינלאומי – נכון שיש לנו רישיון נהיגה עדכני ורשמי מפלסטיק ונכון שאפילו כתוב עליו באנגלית בנוסף לעברית, אבל לצערנו רוב המדינות (וזה הולך וגובר) לא מקבלות את הרישיון הישראלי. כשנוסעים לחו"ל ומתכננים להשכיר רכב יש להוציא רישיון נהיגה בינלאומי. נכון שזה קצת מבאס אבל בינינו מדובר בהליך זול וקצרצר שלא שווה את הסיכון של להיתקע בלי יכולת לקחת רכב כשאתם כבר שם (ולעיתים גם אם תמצאו חברה שתסכים להשכיר במדינה בה צריך רישיון בינלאומי, המשטרה יכולה לעצור אתכם בכביש ולא לקבל את הרישיון הישראלי ואז להחרים את הרכב…). כדי להוציא רישיון נהיגה בינלאומי עליכם להגיע לאחד מסניפי ממסי הפזורים ברחבי הארץ עם רישיון הנהיגה הישראלי שלכם ולשלם 20 ₪. תקבלו במקום תוך מספר דקות רישיון נהיגה בינלאומי אשר תקף לשנה אחת. שימו לב לחדש אותו בעת הצורך.
3. ידני או אוטומטי – במדינות רבות (בעיקר באירופה) רכבים ידניים הם זולים משמעותית מרכבים אוטומטיים. במקרה הזה זה כמובן תלוי בכם (האם אתם יודעים לנהוג על רכב ידני) אבל עדיף להשכיר מכונית עם תיבת הילוכים ידנית כדי לחסוך משמעותית במחיר במידה וזה אפשרי עבורכם. אם אתם במדינות כמו ארה"ב, אוסטרליה וניו זילנד רוב הרכבים יהיו אוטומטיים גם ככה ולא יקרים יותר בגלל זה. כן צריך לקחת בחשבון אם נוהגים בצד השני של הכביש שרכב ידני עלול להוות עוד גורם מקשה בנסיעה. מניסיוני בצד השני של הכביש עדיף להשכיר רכב אוטומטי למרות המחיר אלא אם אתם ממש שולטים בנהיגה ידנית ומרגישים בנוח איתה בקלות.
איפה כדאי להשכיר רכב?
החברה המועדפת עלי היא RentalCars, חברת השכרה בינלאומית שמקשרת אתכם לאלפי חברות השכרת רכב. היתרונות שלהם – היצע גדול מאד של רכבים, מחיר טוב ביחס לשאר החברות, אפשרות ביטול עד 48 שעות לפני ההשכרה ללא עלות.
הביטוח של ביטול ההשתתפות העצמית הוא של RentalCars מה שאומר שבמידה והחברה עצמה מחייבת אתכם אתם צריכים לשלם ולהעביר את החשבוניות לטיפולם של RentalCars שיחזירו לכם את הכסף. זה קצת פחות נוח אבל זה חסך לנו המון כסף למשל בטיול שלנו בניו זילנד – השכרנו רכב לחודש כולל ביטול השתתפות עצמית והחזרה במקום אחר בכ – 2000 ₪, כל חברה אחרת לקחה לפחות את אותו הסכום בדולר ניו זילנדי (פי 2.5) אם לא יותר. היינו מאד מרוצים ולא נתקלנו בשום בעיות, והמחיר היה מדהים ביחס למדינה היקרה ולהשכרה הארוכה הזאת.
נקודה חשובה לשים לב אליה ב – RentalCars – את הרכב המושכר שומרים לכם לשעה, ברגע שעברה שעה הם לא מתחייבים לשמור לכם אותו ויכולים לבטל את כל ההזמנה שלכם כשהתשלום כבר לא חוזר אליכם. זה אכן מעצבן ונתקלתי באנשים שנתקעו בגלל זה אבל זה רשום בתנאי ההשכרה שלהם וזה פתיר:
- קודם כל תנו פער בין שעת הנחיתה לשעה שבה אתם מתחייבים לקחת את הרכב, לא צריך חמש שעות אבל אם נוחתים ב – 11 אתם לא תהיו שם בדיוק ב – 11 לקחת את הרכב…
- אם נוחתים בלילה אני בכלל ממליצה לישון במלון בשדה התעופה ולקחת את הרכב רק בבוקר. זה גם מבטל את כל הבעיה של לאחר להשכרה בגלל הטיסה, נותן מרווח ביטחון, וגם נותן לכם לנוח ולא לנהוג אחרי טיסה או בחושך. זה מומלץ בעיקר במקום חדש שלא נהגתם בו לפני, להתרגל למקום ולחוקים שלו בחושך אחרי טיסה זה לא נעים. מה גם שזה חוסך שעות השכרה כך שאם מחזירים את הרכב גם בבוקר אפשר לחסוך יום השכרה.
- קרה והטיסה שלכם מאחרת – תודיעו. תתקשרו בהקדם לחברת ההשכרה, תשלחו מיילים, תתעדו כמה שיותר שניסיתם לעדכן ודיברתם עם כל מי שאפשר כדי שישמרו לכם את הרכב לשעה מאוחרת יותר.
אופרן – במקרים בהם אני לא מוצאת רכב זול או מתאים ב – RentalCars אני עוברת לחברת אופרן. אופרן הם לרוב הכי זולים מכל חברות ההשכרה המוכרות ואנחנו מצאנו פערי מחירים משמעותיים אצלם לעומת חברות אחרות. בטיול שלנו בסלובקיה השכרנו רכב איתם והיינו מאד מרוצים.
הנה כמה מהטיולים הנהדרים שעשינו עם נהיגה עצמאית ברכב מסביב לעולם:
מה להביא איתכם כשאתם משכירים רכב?
ואוצ'ר של ההשכרה – הדפיסו את שובר ההשכרה שקיבלתם באתר או במייל והביאו אותו איתכם להצגה בעת לקיחת הרכב.
רישיון נהיגה בינלאומי + רישיון נהיגה ישראלי – כמובן ללא הרישיונות לא תוכלו לקבל את הרכב.
כרטיס אשראי בינלאומי על שמכם – בחברות השכרה רבות דורשים להביא או לתת כפקדון בעת ההזמנה כרטיס אשראי בינלאומי שרשום על שם הנהג הראשי של הרכב. דאגו להביא את הכרטיס איתכם, קרה לי שביטלו הזמנה על דבר כזה.
מטען לרכב – אני תמיד ממליצה להביא מטען לרכב כדי שתוכלו להשתמש חופשי בווייז, לעשות שיחות מקומיות במידה ואתם לא מוצאים את המקום אליו אתם עומדים להגיע ולחפש פרטים על האטרקציות שאתם בדרך אליהן ללא חשש שהטלפון יכבה…
כבל AUX – אנחנו תמיד מביאים איתנו כבל AUX לטיולים עם רכב. לא בכל רכב יש אפשרות לחיבור הכבל אבל לרוב כן. בצורה זו אנו מתחברים למערכת הרכב עם הטלפון ויכולים לשמוע שירים שלנו לאורך הנהיגה 🙂
מה חשוב לבדוק בעת ההשכרה?
דלק – כשאתם מקבלים את הרכב חשוב מאד לבדוק איזה דלק צריך למלא בו – דיזל, 95 רגיל וכו'. כבר קרה לי שהנציגה אמרה שקיבלנו רכב דיזל וכשבדקנו את דלתית הדלק גילינו שרשום עליה בנזין. דבר כזה יכול להרוס את הרכב והחברה יכולה לגרום לכם לשלם על הבלאגן הזה. כדאי תמיד לעשות Double check.
פגיעות ברכב – כשאתם מגיעים תבדקו את מצב הרכב, תצלמו (ומומלץ מול הנציג) כל תקלה ושריטה שאתם רואים, כך שתוכלו להוכיח במקרה של בעיה שלא אתם עשיתם את הנזק.
הפעלה ובטיחות – תוודאו שהבנתם איך מפעילים את הרכב, לפעמים ה – Handbrake ממוקם אחרת או אפילו מופעל עם הרגל. כדאי גם לוודא שיש בתא המטען הכל לשעת חירום – גלגל רזרבי, אפוד צהוב, משולש וכו'.
מספרי חירום – תוודא שאתם מקבלים מחברת ההשכרה מספר לשעת חירום, גרר וכו'. כדאי שכל המספרים האלו יהיו אתכם ברכב למקרה הצורך.
טיפים נוספים על התניידות
אם החלטתם לא להשכיר רכב או שאתם בטיול עירוני שאינו דורש רכב, האפשרויות העומדות בפניכם הן לרוב אוטובוסים, רכבות ומוניות. מה בכל זאת חשוב לדעת ויכול לעזור לחסוך?
תחבורה ציבורית – אם הטיול שלכם עירוני ומתבסס הרבה על תחבורה ציבורית יש אפשרות ברוב הערים לכרטיסי מעבר יומיים, שבועיים וכו', במקום לשלם בנפרד על כל נסיעה. עשו תכנון לפני הנסיעה – אם מתוכננות לכם מספר נסיעות באוטובוסים / רכבות וכו' בררו את העלות של כרטיס מעבר וקנו כרטיס מתאים לפי מספר הימים הדרושים. בחלק מהערים יש גם כרטיס מעבר משפחתי שחוסך עלויות.
אובר – פתרון נהדר בחו"ל כשממהרים או אין תחבורה ציבורית מתאימה הוא להזמין אובר. במקום לשלם מחירים יקרים של מוניות אפשר להזמין באפליקציה נהגי אובר שייקחו אתכם לאותו מקום במחיר יותר זול. האפליקציה של אובר מאד נוחה ונותנת לכם את מחיר הנסיעה מראש, את זמן ההגעה של הנהג כולל מפה של היכן הוא נמצא ואיך הוא מתקדם לקראתכם וגם פרטים על הנהג עצמו כמו בגט טקסי.
*רוצים ללמוד עוד גם על טיסות וביטוח לחו"ל? מומלץ לקרוא את הכתבה הראשונה בסדרת הכתבות של המדריך למטייל – מציאת טיסות זולות וביטוח לחו"ל
אחרי שקראתם טיפים לחיסכון בטיול ומצאתם את היעד הבא באחד הפוסטים, אתם מוזמנים להוריד מדריך שמרכז את כל הפעילויות והמקומות שפירטתי בפוסט כולל כתובות, מחירים והנחות, שעות פתיחה, דרכי הגעה, זמן נדרש ועוד, לפרטים נוספים לחצו על כותרת המדריך הרלוונטי:
2 תגובות
מצויין!!!
תודה רבה! 🙂